Saturday, September 5, 2009

Hai Sictir!

E greu sa fi cinstit in zia de azi, e si mai greu sa spui adevarul verde'n fata la conlocutori fara sa superi, deranjezi sau creezi impresia ca ai ceva impotriva lor. E si mai greu cand vrei sa spui adevarul sau sa iti faci cunoscuta opinia in fata rudelor, familiei, prietenilor si bineinteles colegilor de serviciu. In ziua de azi alambicarea relatiilor interumane intr-un hal fara de hal a condus la aparitia de fenomene ciudate, ajungand sa fie mult mai apreciate vorbitu' pe la spate, linsu'n cur si minciunile in scopul socializarii, au ajuns sa fie mult mai bine cotate decat adevarul spus neaos in fata.
Pentru in cei 35 de ani in care am umbrit pamantul asta din ce in ce mai mult (din cauza dimensiunilor in continua crestere :)) nu am reusit sa asimilez notiunile "Kiss ass", "Lie to please", "Approve to socialize" am inceput sa realizez ca devin suparator pentru un numar alarmant de mare de persoane...ca devin o persona non grata in din ce in ce mai multe locuri inclusiv la servici...unde fie vorba intre noi...am "muncit" din greu sa imi castig numele de "Trouble". Deja ma simt bine cand aud remarci gen..."Oh, here is trouble!", "Here Trouble what's new?", dar ce te faci cand ajungi sa devi "trouble" pentru cei apropiati sau chiar din familie si ajungi sa auzi din ce in ce mai mult "hai sictir" sau "go fuck yourself" la orice ai scoate pe gura.
Ehhh, romanul e aparte in tot ceea ce face, in modul in care gandeste, in modul in care se exprima, se partagoseste sau chiar in modul in care arata lumii intregi ca e marlan, mitocan si parvenit.
Ce credeati c-om fi unici si ca numai noi romanii suntem: slapisti, sclifositi, partagosi, marlani si prost crescuti????????? Nu, fiecare natiune ii are pe toti cei mentionati...dar romanii au ceva aparte si intr-o copetitie de gen ar fi garantat pe treapta cea mai inalta a podiumului, aratand tuturor medalia atarnata de gat, sarutand cu foc cupa in timp ce numara cu veleitati de smenar premiul in bani si arata deloc discret degetul celor de pe locurile 2, 3 si fanilor acestora.
De mult prea multe ori am auzit ca trebuie sa fi mai diplomat, mai bland in relatiile ce ceilalti si sa mai pilesti din colturile adevarurilor pe care le ai incarcate pe teava pentru a nu produce efecte devastatoare de masa.
Marea problema apare atunci cand un incepe sa spuna adevaruri intr-un mediu ce a fost demult ocupat de minciuni sociale, pentru a te da mare sau cine stie ce alt motiv basit...specific romanesc sau nu numai.
Ohhh, nu suntem singuri sub soare la acest capitol, dar sigur 1000% detinem locul UNU cu cel mai mare numar de partagosi, infumurati, povestitori, snobi, etc pe mia de locuitori. Foarte aproape de noi sunt sud-americanii si latinii in general, urmeaza negrii si chinezii iar mai la coada altii.
Vorba veche romaneasca...cu "capul plecat sabia nu-l taie" are o transpunere mai moderna adaptata societatii romanesti de azi "pula incovoiata nu se mai dezdoaie", adica de la inceput trebuie sa alegi calea in viata..."o limba spurcata" care scuipa adevar otravitor sau o "limba basicata" de la atata lins in cur si evitat subiecte delicate....un pur diplomat.... Dupa cum bine stim cu totii, diplomatia romaneasca a demonstrat cu succes ca e de cacat...asa ca personal prefer prima varianta...si am incetat sa mai tin cont de directia in care arunc cu adevaruri in populatia din fata ochilor...O fac fara discernamant, fara discriminare privind rasa, culoarea pielii, a gradului de rudenie sau prietenie si caut mereu ca un facut sa-mi dau "foc la valiza"...pentru ca m-am saturat de obiceiurile ce au devenit cotidiene si ne-au acaparat pe noi oamenii secolului 21 si in special pe noi romanii.
VA URMA

No comments:

Post a Comment